Autentificare
Am uitat parola
Articole
Eliberarea din functia publica...
Complexitatea Programului de formare YPS constă în crearea unui corp de p...
Interviu cu Andras Szakal, pre...
reporter eurointegrator D-le Andras Szakal, de la venirea Dumneavoastră la ANFP...
PROCEDURA DE NUMIRE A MANAGERI...
PROCEDURA DE NUMIRE A MANAGERILOR PUBLICI   Legislaţia în vigoare ...
Organizarea Structurala a inst...
Structura organizatorică a unei instituţii publice din România reprezint...
Diferentieri intre mobilitate ...
Diferenţieri între mobilitate şi modificări ale raportului de serviciu ...
Interviul de evaluare a perfor...
În prezent nu există nici o autoritate sau instituţie publică care...
Pentru avansarea în treapta d...
Subiecte intalnite la concursu...
[Varianta 1] Varianta 1 1.  Prezentaţi care sunt actele emise de prefe...
Cel mai des intalnite intrebă...
[Varianta I] VARIANTA 11.Determinaţi categoriile de funcţii publice după niv...
Lege cadru privind salarizarea...
Prezenta lege are ca obiect de reglementare stabilirea unui sistem unitar de sal...

Interviu cu Andras Szakal, preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici


reporter eurointegrator

D-le Andras Szakal, de la venirea Dumneavoastră la ANFP, rolul Agenţiei s-a diversificat şi a început să se pună mai mare accent pe controlul respectării legii de către instituţii şi autorităţi publice locale. Cum aţi gândit noul statut pe care, iată, îl capătă instituţia pe care o conduceţi?


Eu am lucrat în administraţia publică locală. Am fost subprefect la Braşov şi încă de atunci am urmărit respectarea legii şi aplicarea corectă a actelor normative aflate în vigoare. Potrivit legii Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici are un rol extrem de important în managementul funcţiei publice. Mai puţin cunoscut este rolul Agenţiei în ceea ce priveşte controlul în respectarea legii de către instituţii şi autorităţi publice locale. Sunt foarte multe instituţii, primării, deconcentrate care lucrează fără aviz de la ANFP – lucru destul de grav, de altfel. Din această perspectivă noul statut al ANFP ar trebui să fie unul de paznic al respectării legalităţii, un aşa-zis „corp de control” care să fie atent atunci când se fac ilegalităţi şi să sesizeze la timp organele abilitate.reporter eurointegrator
În ultima perioadă aţi declanşat mai multe controale în judeţele ţării. Ce anume aţi descoperit şi ce măsuri aţi luat în consecinţă?Este adevărat. Am început controalele în unele judeţe ale ţării. Echipele ANFP nu caută ceva anume, ci, potrivit atribuţiilor pe care le au, constatată nereguli în ceea ce priveşte derularea activităţii în instituţiile şi autorităţile publice locale.

Din aproximativ 4 500 instituţii, 40% nu au avize. S-au efectuat controale în judeţele Braşov, în Făgăraş, Feldioara, Lisa, la APIA, Direcţia Generală de Finanţe Publice Braşov, Direcţia de Statistică Braşov şi în Prahova la Ploieşti, Sinaia, Azuga, Valea Călugărească.

Am să enumăr principalele abateri pe care le-au descoperit echipele ANFP: structurile organizatorice ale aparatelor de specialitate au fost avizate cu ani în urmă, deci ele nu au primit avize de la ANFP, aşa cum prevede legea. Fişele de post cuprind erori în ceea ce priveşte vechimea în specialitate, în aproape toate localităţile controlate; declaraţiile de avere şi de interese ale funcţionarilor publici nu au fost actualizate; s-au întocmit dosare profesionale fără respectarea legii la Direcţia Generală de Finanţe Publice – Braşov, APIA- Braşov, Feldioara. La Direcţia Generală de Finanţe Publice nu au fost stabiliţi indicatori şi obiective de performanţă pe 2009.

În unele cazuri au fost stabilite sporuri care, cumulat cu salariul de bază depăşesc 100% în anumite situaţii, cum ar fi sporul de zâmbet, sporul de Crăciun sau sporul de Paşti la Poliţia comunitară Ploieşti. Am constatat unele erori în ceea ce priveşte organizarea unui concurs la primăria Sinaia: secretarul comisiei de concurs era candidat iar primarul era preşedintele comisie de concurs. Au fost stabilite şi acordate salarii prin  acordurile colective, fapt interzis de lege. Acest lucru l-am constatat în Făgăraş, Lisa, Sinaia, Azuga, Valea Călugărească, la Direcţia Generală de Finanţe Publice.

Printre măsurile pe care ANFP le-a întreprins pot să vă spun că a fost sesizată ANI (pentru nerespectarea legii privind depunerea declaraţiilor de avere şi interese), a fost sesizat Parchetul dacă s-a considerat că sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracţiuni, se va sesiza Curtea de Conturi cu privire la acordarea unor drepturi salariale cu încălcarea dispoziţiilor legale şi vor fi atacate în instanţa de contencios administrativ în vederea constatării nulităţii concursurilor şi actelor administrative emise pentru concursurile organizate ale căror funcţii publice nu au fost avizate.

 

reporter eurointegrator

În ce judeţe veţi mai merge în control în perioada următoare?


În perioada următoare vor fi verificate instituţii şi autorităţi locale din judeţele Ilfov, Ialomiţa, Giurgiu, Braşov.

 

reporter eurointegrator

Un alt aspect al activităţii ANFP este schimbarea legislaţiei privind funcţia publică. Care sunt principalele modificări pe care le vizaţi la Statutul Funcţionarilor Publici?

 
Principalele modificări legislative privind Statutul Funcţionarilor Publici vin în sprijinul întăririi competenţelor instituţiilor şi transferului de competenţe de la ANFP către instituţiile şi autorităţile publice locale, ceea ce duce la o descentralizare efectivă. Pe de altă parte, organizarea concursurilor trebuie să aibă loc predominant la nivel local pe toate funcţiile de conducere cu excepţia directorilor generali, directorilor şi secretarilor. Planul de ocupare nu se mai elaborează prin Hotărâre de Guvern, ci prin asumarea răspunderii de către ordonatorii de credite. Se vor reduce numărul avizelor, rezultatul fiind reducerea cheltuielilor, reducerea birocraţiei, simplificarea procedurilor.

Ne-am propus ca, prin acest proiect de lege să stabilim o zi a funcţionarului public şi ne-am gândim că data de 19 iunie ar fi cea mai indicată pentru că în acea dată, în 1923 s-a aprobat primul Statut al funcţionarului public.

Pe de altă parte actul normativ prevede existenţa unui responsabil de procedură, funcţionar public, reprezentant al acesteia în comisia de concurs. Responsabilul de procedură poate fi  desemnat din cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici sau din cadrul instituţiei prefectului din judeţul respectiv, pe baza propunerilor prefecţilor.reporter eurointegrator

Care este noua perspectivă a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici în cazul „marii uniri” cu Institutul Naţional de Administraţie?

 
Deocamdată este prematur să vorbim despre o unire. Vom vedea care este forma agreată de toată lumea. În orice caz, vă pot spune că se vor schimba în bine unele lucruri. Din punctul de vedere al administraţiei publice din România şi din punctul de vedere al activităţii ANFP trebuie să subliniem mai ales perspectivele pozitive: bugetul se va mări, echipa se va consolida şi se va îmbogăţi cu forţe proaspete, Agenţia va avea un sediu nou şi toate direcţiile componente îşi vor desfăşura activitatea la standarde mai înalte, aşa cum este normal pentru administraţia publică. Există probabil şi lucruri negative dintre care cea mai gravă ar fi reducerea de personal. Cine este capabil şi îşi face treaba aşa cum trebuie va lucra în continuare. Cine nu, va trebui să se reprofileze.

Vă mai pot spune că am obţinut deja o finanţare europeană din cadrul Programului Operaţional pentru dezvoltarea Capacităţii Administrative – Fondul Social European cu o valoare totală de 3.250.000 Euro din care 85% finanţare nerambursabilă şi 15 % contribuţia naţională a României, din care 2% se regăsesc în bugetul ANFP. Proiectul se adresează unui grup ţintă format din 12000 funcţionari publici din cadrul administraţiei publice centrale şi locale, bărbaţi şi femei, din toate categoriile de vârstă, la nivel naţional, având ca scop dezvoltarea abilităţilor de operare PC recunoscute la nivel internaţional prin Permisul European de Conducere a Computerului ECDL.

Am afirmat întotdeauna că o înnoire este un pas înainte. Aşa cred că se va întâmpla şi în Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Aceşti paşi îi vom face împreună şi se vor concretiza în proiectele pe care le vom derula de acum înainte.


Adauga comentariu

Trebuie sa fiti autentificat pentru a avea acces la aceasta functionalitate.
Daca nu sunteti membru al comunitatii noastre va puteti inregistra gratuit aici.